Eigendommen beter beschermen

Bij het afsluiten van een huis- of kantoorverzekering is een vrij grote stap, omdat u uw eigendommen en bezittingen wilt beschermen tegen verschillende ongelukken, waaronder natuurrampen, zoals branden en overstromingen, of criminele activiteiten, zoals inbraken. Het is niet gemakkelijk om een polis af te sluiten, want er zijn veel clausules – veel meer dan men denkt!

Dit betekent dat het uiterst belangrijk is om uw polis grondig te lezen, inclusief de kleine lettertjes, om kostbare problemen achteraf te vermijden als u ontdekt dat uw claim niet wordt uitbetaald. Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende claims en waar u op uw polis op moet letten.

Bescherming van bezittingen

© thodonal / Adobe Stock

 

Wat is het grootste risico?

Statistieken laten zien dat een van de grootste risico’s van een woningverzekering brand is, dus of u nu een huiseigenaar, een verhuurder of een huurder bent, het is cruciaal dat u de juiste dekking heeft. Als u een paar verstandige preventieve maatregelen neemt, zal het niet alleen uw eigendom beschermen, maar kan het ook uw verzekeringspremies verlagen.

Een brand in uw huis of appartement kan uw ergste nachtmerrie zijn. De Association of British Insurers states fire is de duurste van onroerend goed claims, met een gemiddelde waarde van £270 miljoen aan claims in slechts een kwart van de binnenlandse en commerciële eigendommen. Huishoudelijke eigendommen maken 61% van het totaal uit.

Veel verzekeraars zullen, als onderdeel van hun offerteproces, vragen of u een rookmelder in uw huis of op uw werkplek heeft. Als het antwoord ja is, kan dit helpen om de prijzen die u worden aangeboden te verlagen. Hoewel de prijs belangrijk is, is de veiligheid van de bewoners van uw woning nog dwingender.

Werkende rookmelders kunnen helpen om uw huis en gezin veilig te houden. Uit de statistieken van de overheid blijkt dat slechts 12% van de woningen in Groot-Brittannië geen rookmelder hebben, maar toch zijn ze verantwoordelijk voor meer dan een derde van de branden. Er zou minstens één alarm moeten zijn op elke verdieping van uw woning.

Bij het invullen van een verzekeringsvoorstelformulier is het belangrijk dat u de vragen eerlijk beantwoordt. U wordt waarschijnlijk gevraagd of er een roker in huis is. Lieg niet en zeg nee omdat u denkt dat u een goedkopere prijs krijgt, want dit kan uw claim ongeldig maken!

Sigaretten zijn de grootste oorzaak van brand in huis, dus dit wordt vaak weerspiegeld in de prijs die wordt opgegeven voor de verzekering. Verberg het nooit voor uw verzekeraar, omdat u misschien wel fraude pleegt. Als u zegt dat er niemand rookt en er vervolgens een brand in huis blijkt te zijn veroorzaakt door een onzorgvuldig weggegooide sigaret, dan is uw claim waarschijnlijk ongeldig.

 

Andere oorzaken van brand

De tweede grootste oorzaak van brand in huis is volgens de brandweer gasfornuizen. Controleer altijd of ze goed zijn uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn. Een andere belangrijke oorzaak is het gebruik van stopcontacten en apparatuur, met name het oververhitten van apparatuur zoals laptops.

Laat jonge kinderen nooit alleen in een kamer met brandgevaar en sluit altijd lucifers op. Als blijkt dat u nalatig bent geweest bij het achterlaten van jonge kinderen om met lucifers te spelen, kan dit een verzekeringsclaim ongeldig maken.

Onbeheerde kaarsen veroorzaken ook een aanzienlijk aantal branden en mogen alleen worden gebruikt op hittebestendige oppervlakken die niet kunnen smelten of in brand vliegen. Laat ze alleen branden als u in dezelfde kamer bent en zet ze uit voor het slapen gaan.

Open vuur veroorzaakt ook een aantal branden in huis. Houd de schoorsteen goed schoon en laat geen vuur onbewaakt achter met kinderen of huisdieren in de kamer.

Gebouwen vs. inboedelverzekering

Als u ervoor kiest om een aparte opstal- en inboedelverzekering af te sluiten, moet u na een brand zo snel mogelijk contact opnemen met beide verzekeraars. Het is belangrijk om beide soorten verzekeringen te hebben, omdat een brand hoogstwaarschijnlijk de structuur van uw huis en uw bezittingen zal beschadigen.

Als uw woning na een brand onbewoonbaar is, moet u uw verzekeraar vragen om een alternatieve tijdelijke accommodatie te regelen totdat deze is gerepareerd.

Als u in een huurwoning woont, is uw verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. De huurder is meestal verantwoordelijk voor de inboedelverzekering, dus denk niet dat de verhuurder ook uw eigendommen zal dekken.

Controleer de kleine lettertjes

Controleer uw polis om te zien of er een maximumlimiet is bij het claimen van een enkel artikel. Veel verzekeraars stellen een limiet als je een claim indient voor één artikel. Als je een hoogwaardig bezit wilt verzekeren, is het mogelijk dat dit niet automatisch wordt gedekt door een inboedelverzekering en dat je dit apart moet verzekeren.

Als je een vakantie of een zakenreis buitenshuis plant, controleer dan altijd bij je verzekeraar of je verzekering je dekt voor de duur van je reis, hoe lang die ook duurt, als er niemand thuis is.

Als u thuis begint te werken, ga er dan niet van uit dat uw bestaande polis u dekt voor uw zakelijke uitrusting. U dient uw verzekeraar op de hoogte te stellen van uw wijziging in de omstandigheden om er zeker van te zijn dat waardevolle bedrijfsuitrusting gedekt is voor schade of diefstal.

 

Protecting possessions

Wat gebeurt er dan?

Zodra u een schadeclaim hebt ingediend voor een brand, zal uw verzekeraar een schaderegelaar naar uw eigendom komen om de schade te beoordelen. Ze kunnen ook vragen om een forensisch expert in te schakelen om de oorzaak vast te stellen.

Als het een eenvoudige claim is die vaststelt dat de brand per ongeluk is ontstaan, dan moet uw verzekeraar in staat zijn om snel reparaties te regelen en de kosten te dekken, maar als men denkt dat het veroorzaakt is door nalatigheid of opzettelijk is begonnen, kan het ingewikkelder zijn en zal het langer duren.

Of uw woning nu volledig herbouwd moet worden of dat er een cosmetische ingreep nodig is, uw verzekeraar kan u vertellen hoeveel dit zal kosten en hoe lang het zal duren.

Verminder uw risico op brand in huis door gebruik te maken van de branddetectie- en alarmsystemen van Stop de dief. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze brandbeveiligingssystemen, gratis advies, een beoordeling of een offerte.